utorak, 25. travnja 2023.

ZAHTJEV ZA INFORMACIJE PREDSJEDNIKU VSTV

Zahtjev za informacije 126
Još prije napada na mene 22.05.2019. i prijetnji ubistvom u zgradi PU Bijeljina sam upozoravao da je mafijaški kartel spreman ubiti svakog svjedoka pa i sudije, okružne tužioce i policajce da bi "presjekao" veze sa nalogodavcima iz vrha režima ali uprkos tome je smrtno stradalo više osoba od kojih ističem okružnog tužioca Dragana Ninkovića, sudiju Luku Borovčanina i načelnika Radenka Bašića...

ZAHTJEV ZA INFORMACIJE PREDSJEDNIKU VSTV

Veza : VSTV - saopštenje 14.08.2017.; Vstv 014-07-10-28-181-2018 od 04.10.2018. i drugi dokumenti navedeni u popisu priloga.

VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAŠKOM VIJEĆU
Na ruke : PREDSJEDNIKU VSTV

ZAHTJEV PO OSNOVU ZAKONA O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA

 PREDMET - Zahtjev za pristup informacijama, podnosi se :

Na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, tražim da mi omogućite pristup sljedećim informacijama (navesti koju informaciju tačno tražite i što preciznije je opisati) :

□ obavještenje da li posjeduje traženu informaciju;
□ uvid u dokument koji sadrži traženu informaciju;
□ kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju;
□ dostavljanje kopije dokumenta koji sadrži traženu informaciju.**

                     □ poštom

                     □ elektronskom poštom

                     □ faksom Ovaj zahtjev se odnosi na sljedeće informacije, odnosno tražim da odgovorite na sledeća pitanja i dostavite kopije relevantnih dokumenata ako postoje na dole navedene mejlove :

1. Smatrate li da Predsjedniku VSTV-a ili nekom od članova, odnosno službenika - svjedoka krivičnih djela, prijeti opasnost od strane mafijaškog kartela, kako ucjenama, pritiscima i prijetnjama, tako i eventualna opasnost po život ?
2. Da li je VSTV-e nakon mojih prethodnih obavještenja od kojih je poslednja "Krivična prijava protiv organizovane terorističke kriminalne grupe" preduzelo sve neophodne mjere za zaštitu života sudija, državnih tužilaca i drugih službenika u pravosudnim organima ?
3. Da li su nakon nastanka priloga "VSTV - saopštenje 14.08.2017." kada je VSTV, pozvalo da se otkrije i sankcionira nedopustivo djelovanje, (prijetnje vješanjem) nadležne institucije, poslije više od 5 godina, uradile išta u razotkrivanju i procesuiranju izvršilaca i nalogodavaca, ovih ne samo kriminalnih nego i terorističkih radnji.
4. Da li je VSTV-e upoznato sa činjenicom da je inspektor bloger Radovanović Borislav 2 dana prije objavljivanja prethodno pomenutog saopštenja, napisao na ličnom blogu tekst, koji sam zbog zaštite žrtve prijetnji dostavljao pod alternativnim nazivom "`False flag` operacija" a u kome podržava i opravdava prijetnje riječima citiram : "Treba ih hapsiti, a može se neke i vješati javno, što da ne. Je li neko u međuvremenu obješen? Da li je ijednom vlastodršcu, računajući i XX i YY, pofalila dlaka sa glave ?"
5. Da li VSTV-e, primjećuje povezanost inspektor blogera Radovanović Borislava sa osobom koja je uputila prijetnje ?
6. Da li je VSTV-e upoznato sa činjenicom da je isti - inspektor bloger Radovanović Borislav, (ortak direktora policije koji ga sada štiti) tokom 2022-e napisao više tekstova u kojima podstiče i opravdava prijetnje pripadnicima pravosuđa a što sam prijavio Tužilaštvu BIH te ću u obrazloženju i opisati neke od tih prijetnji.
7. Da li su nakon dopisa "Vstv 014-07-10-28-181-2018 od 04.10.2018." tadašnji glavni tužilac OJTIS i tadašnji Predsjednik suda u Sokocu, kako je zatraženo "blagovremeno informisali o preduzetim radnjama" VSTV-e a s obzirom da meni nisu dostavili nikakva rješenja o dodjeli nadležnosti niti Sudu u Bijeljini za potrebe predmeta "80 0 Pr 100636 18 Pr" gdje sam uprkos opstrukcija i čak prijetnji ubistvom u zgradi PU Bijeljina, dokazao da su navodne nadležnosti lažirane kao i dokumenti i potpisi službenika policije ?
8. Da li je VSTV-u poznato da je vezano za ove događaje nastao "Dopis službe predsjednika 01-2-059-1414-1-20 od 13.05.2020." na koji takozvani MUPRS nije reagovao iako je obavezan ZOPIUP-a nego je nastavljeno sa prikrivanjem pripadnika mafije ?
9. Da li je VSTV-u poznato da je umjesto zakonom obavezujuće reakcije MUP-a, došlo do stradanja više svjedoka krivičnih djela, (opisanim u prilozima dopisa i drugim dokumentima) od kojih ističem nasilnu smrt okružnog tužica g. Dragana Ninovića 30.06.2020. sudije Luke Borovčanina krajem marta 2021. načelnika Radenka Bašića 21.03.2021. te zamjenika glavnog tužioca OJT Bijeljina g. Debeljević Milorada, početkom jula 2022-e.
10. Da li je VSTV-u poznato da je sudija Luka Borovčanin, stradao samo nekoliko dana nakon slanja krivične prijave, (Zahtjev i krivična prijava direktoru policije i načelniku - mejl) a u kojoj sam ga pominjao kao aktera i svjedoka.
11. Da li je VSTV-u poznato da je nakon što je inspektor bloger Radovanović Borislav, podržavao i opravdavao - bukvalno podsticao prijetnje vješanjem, sudija Luka Borovčanin kao svjedok više krivičnih djela, pronađen upravo obješen a da je ta činjenica skrivena od javnosti te sam je saznao tek 6 mjeseci kasnije ?
12. Da li je VSTV-e, upoznato sa činjenicom da je ubijeni načelnik Radenko Bašić, bio zaposlen u PU Prijedor kao i inspektor Radovanović i dobro znao čime se isti bavio prethodnih godina ?
13. Da li je VSTV-e upoznato sa činjenicom da sam pismeno zatražio od glavnog tužioca OJT Bijeljina da zaštiti tužioce i druge službenike, upozorenjem "Sve je veća opasnost za svjedoke organizovanog kriminala" poslato na dan vidljiv iz priloga "Sve je veća opasnost za svjedoke organizovanog kriminala - mejl od 11.06.2022." a da je manje od mjesec dana kasnije objavljena smrt jedne od osoba koje sam pomenuo u dopisu - g. Debeljević Milorada ?
14. Uviđa li VSTV-e da je MUPRS, odgovoran u najmanju ruku nepostupanjem, (a ja tvrdim i planiranjem) za smrt više svjedoka od kojih su najmanje 3 stradali nasilno uz osnovanu sumnju da se u svim slučajevima radi o ubistvu ?
15 . Da li VSTV-e ima saznanja da sam ja Zdenko Bajo, nastanjen na adresi navedenoj na dnu zahtjeva, bilo kada bio angažovan kao saradnik - informator neke policijske agencije, tužilaštva, bilo kog drugog organa ili kako to opisuje inspektor Radovanović Borislav, (prilog "Komentari na članak") kao "jeftini doušnik", "sitni policijski doušnik", "smeće" te "policijska drukara" ?

Očekujem da mi odgovorite na dole navedene mejlove, hitno - po mogućnosti do 01.12.2022. a najkasnije u roku od 15 dana te da istovremeno odgovor pošaljete na zvanični mejl Tužilaštva BIH, kako bih to mogao vidjeti i shodno tome prilagoditi naredne pravne radnje.

OBRAZLOŽENJE

Još prije napada na mene 22.05.2019. i prijetnji ubistvom u zgradi PU Bijeljina sam upozoravao da je mafijaški kartel spreman ubiti svakog svjedoka pa i sudije, okružne tužioce i policajce da bi "presjekao" veze sa nalogodavcima iz vrha režima. Zatim - konkretno u dopisu poslatom i na adresu Tužilaštva BIH, što se može vidjeti u prilogu "Sve je veća opasnost za svjedoke organizovanog kriminala - mejl od 11.06.2022." sam istakao između ostalog na dnu teksta da je potrebno : "...preduzeti sve potrebne mjere da se životi SVIH, svjedoka zaštite jer inače za svaku narednu žrtvu bi bili i vi odgovorni.".
Manje od mjesec dana kasnije je objavljeno da je preminuo zamjenik glavnog okružnog tužioca OJT Bijeljina g. Debeljević Milorad, koga sam pomenuo na kraju druge strane pomenutog dopisa a na samom početku neposredno ispod naslova sam podsjetio da je prethodno :"...smrtno stradalo više osoba od kojih ističem okružnog tužioca Dragana Ninkovića, sudiju Luku Borovčanina i načelnika Radenka Bašića.".
U najmanje 3 slučaja se radi o nasilnoj smrti a osnovano sumnjam da su u pitanju sva 4 ubistva. Povezanost stradalih osoba kao aktera ili svjedoka sa krivičnim djelima koje sam pominjao je u 3 slučaja vjerujem potpuno jasna, osim kod brutalne likvidacije načelnika Bašića o čemu sam ranije samo posredno opisivao vezu sa ciljem da jedan od glavnih krivaca ne bude upozoren te prikrije dokaze ili dodatno ugrozi živote drugih svjedoka.
S obzirom da se u međuvremeno dodatno razotkrio o čemu sam podneo obimnu krivičnu prijavu Tužilaštvu BIH, nema više razloga da izostavljam njihova imena ta vam informativno šaljem i priloge iz kojih možete vidjeti na koji način su kriminalci - inspektor bloger Radovanović Borislav, Kostrešević Siniša i drugi, povezani sa prijetnjama vješanjem pripadnicima pravosuđa iz 2017-te, plasiranjem laži kriminalnim klanovima da sam "policijski doušnik" kako bi stvorili motive za moje ubistvo, te na kraju likvidacijom načelnika Bašića, koji je kao zaposleni na komandnom položaju u PU Prijedor, odakle je i Radovanović, imao pregled njegovih aktivnosti.
Detalje o tome možete pročitati u prilozima : "VSTV - saopštenje 14.08.2017.; `False flag` operacija, Komentari na članak, Zahtjev za informacije direktoru policije, Zahtjev za informacije za PU Banjaluka, Zahtjev za informacije za PU Prijedor i Odgovor PU Prijedor od 20.10.2022.".
Samo je dakle iz PU Prijedor, poslat formalan odgovor ali u kome piše da ne mogu - NEĆE da odgovore na pitanja da li sam ja saradnik - informator policije ili kako to opisuje lažljivac Radovanović, (prilog "Komentari na članak") kao "jeftini doušnik", "sitni policijski doušnik", "smeće" te "policijska drukara", čime se nastavlja sa višegodišnjim obmanama da "cinkarim" narko dilere a koji potom bivaju nagovarani da "smeće" ubiju.
Istovremeno je u poslednjih godinu dana, dostavljenim dokazima od Europola, razotkriveno da je skoro kompletna policija sastavni dio narko mafije, čije su vođe, komunicirale preko aplikacije SKY, za koju su vjerovali da je zaštićena i šifrovana a u stvari im je podmetnuta smišljeno kao sredstvo za prikupljanje podataka o kriminalnim radnjama šefova kartela u policiji i ortaka sa ulice čije grupe formiraju, organizuju, štite i upravljaju njima upravo zlikovci iz policije.
Detaljnije o zločinima kriminalaca iz policije sam pisao u više krivičnih prijava a sada prilažem "Mafijaški kartel otvoreno ucjenjuje i prijeti novim likvidacijama" iz koje izdvajam prijetnje inspektor blogera Radovanovića koji nastavlja sa pružanjem podrške napadima na pripadnike pravosuđa a ovaj put su to bile "stotine ugroženih policajaca". Na kraju citiram stavove koje je pisao u svojim tekstovima na internetu - izvori navedeni u tekstu prijave :
"Nakon ovog javnog upozorenja slijedi logično pitanje: može li policija samoinicijativno započeti veliko čišćenje?!"
Lično ne bi me iznenadilo da se inspektori i policajci koji stoje iza ovog za naše prostore neuobičajenog akta, samoinicijativno organizuju u nekakvoj akciji obračuna sa kriminalcima u sopstvenim redovima i njihovim jaranima u pravosuđu.
...sad je ubistvom načelnika Bašića pređena granica "okretanja glava" ili tolerancije.
Danas znamo jesam li dobro procjenio situaciju i da više nema zaštićenih ili nedodirljivih spram nagomilanog bijesa naše policije. Zato ovo pismo vidim kao najavu obračuna sa kategorijom koja se doista smatrala nedostižnom za "običnu policiju", odnosno kao pripremu terena za sljedeći nivo udara. Govorimo o okorjelim kriminalcima u pravosuđu."

Nadam se da će metode "udara" na pravosuđe vrlo brzo objasniti Tužilaštvu BIH, odnosno da li misli na hapšenja i javna vješanja koja je podsticao i opravdavao još 2017-te ili bi se zadržao samo na prebijanjima pendrecima, cokulama i drugim prigodnim alatkama, koji su primjenjivani ove godine i koje je hvalio u svojim tekstovima.
Pošto ni nakon dokaznog dokumenta "Dopis službe predsjednika 01-2-059-1414-1-20 od 13.05.2020." nije preduzeto ništa da bi zločinci iz policije bili pohapšeni i procesuirani, ubili su i pripadnika MUP-a, načelnika Bašića a onda to iskoristili kao izgovor za nezakonite radnje pod komandom šefova kartela, Dodik Milorada, Siniše Kostreševića i drugih a koje su saopštenjem osudili i pripadnici tužilaštva, što vam je vjerujem poznato.

PRILOZI

Krivična prijava protiv organizovane terorističke kriminalne grupe, VSTV - saopštenje 14.08.2017.; `False flag` operacija, Dopis službe predsjednika 01-2-059-1414-1-20 od 13.05.2020.; Zahtjev i krivična prijava direktoru policije i načelniku - mejl, Sve je veća opasnost za svjedoke organizovanog kriminala, Sve je veća opasnost za svjedoke organizovanog kriminala - mejl od 11.06.2022.; Komentari na članak, Zahtjev za informacije direktoru policije, Zahtjev za informacije za PU Banjaluka, Zahtjev za informacije za PU Prijedor, Odgovor PU Prijedor od 20.10.2022.; Mafijaški kartel otvoreno ucjenjuje i prijeti novim likvidacijama

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
Bajozdenko@gmail.com
Zdenkobajo@gmail.com
065831902