subota, 10. srpnja 2021.

PRITUŽBA NA ODLUKU T20 0 KTA 002066 21 OD 16.06.2021.

Pritužba na odluku T20 0 KTA 002066 21 od 16.06.2021.
Ovo moje mišljenje nije uopšte bitno za suštinu krivičnog djela, jer su odluke Ustavnog suda BIH, konačne i obavezujuće i za one koji su nezakonito i neosnovano proglasili vanredno stanje, prije koga je između ostalog u Republici Srpskoj obješen glavni zdravstveno sanitarni inpektor, gospodin Desimir Miljić, koji je bio prepreka za uvođenje ovih fašističkih metoda na teritoriji Republike Srpske...

TUŽILAŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

PRITUŽBA NA ODLUKU T20 0 KTA 002066 21 OD 16.06.2021.

DODATNI DOKAZI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PRAVNOG LICA `ZIRAAT BANK`

Kako se iz podnaslova može zaključiti uz ovu pritužbu, dostavljam dodatni materijal, koji tužilaštvu može omogućiti da pokrene istražne radnje i zaustavi bezakonje i diskriminaciju, koji se ne dešavaju samo na ovom mjestu, nego na velikom broju lokacija u cijeloj zemlji.
Što se tiče samog osnova za pritužbu, istina je da uz prijavu nije bilo mnogo dokaznog materijala osim dokumenta na kome se vidi datum i pečat prijavljene banke.
No u zakonu o krivičnom postupku, jedan od mogućih dokaza su i izjave svjedoka, odnosno svjedočenja, što je suštinski i sama prijava u kojoj svjedok događaja opisuje šta se desilo.
Osim toga, poznato je da opšte poznate činjenice, nije potrebno dokazivati a jedna od tih činjenica je da je 2020. godine u Bosni i Hercegovini, uvedeno vanredno stanje zbog navodne "pandemije".
Takođe je poznato da su formirani takozvani "krizni štabovi" koji su nezakonito donosili odluke izvan svojih nadležnosti a što je konstatovao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, svojom odlukom po AP-3683/20, 22. decembra 2020. gdje je jasno navedeno da su naredbe o nošenju maski i zabranama kretanja nezakonite, odnosno predstavljaju kršenja ljudskih prava.
I na kraju uvodnog djela, opštepoznata činjenica je da uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja je obavezujuća za sve na teritoriji zemlje, nijedan od tih kriznih štabova, nijedna vlada, nikada javno nisu povukli tzv. propise o obaveznom nošenju maski a mjere o zabrani kretanja su ponovo uvođene te je došlo do opštepoznatog slučaja u Mostaru, gestapovskog napada policije na mladića u večernjim satima, pred ulaznim vratima zgrade, što su objavili mnogi mediji.
Ovaj primjer pominjem i kao argument za to koliko je važno da tužilaštvo zaustavi trenutno bezakonje jer može doći do opasnih scena sa teškim posljedicama, povređivanjima ili čak smrtnim ishodom za pojedine građane.
Smatram da je uz postojeću prijavu i znajući ove navedene, opštepoznate činjenice, tužilaštvo moglo i trebalo provjeriti ove navode, tražeći bar asistenciju Policijske stanice u Bijeljini, odnosno slanje patrole na adresu prijavljene banke a koja bi evidentirala zatečeno stanje te zapisnik o tome dostavila tužilaštvu kao dodatni dokaz.
Očekujem da će tužilaštvo postupiti odgovorno i preventivno te spriječiti dalje bezakonje i vrlo vjerovatne incidente u budućnosti te nakon dostave fotografija koje šaljem, tražiti asistenciju policije.
Na fotografijama 1 i 2, načinjenim u radno vrijeme banke, vidljivo je da na ulaznim vratima banke, stoji službenik iz obezbeđenja, zadužen da odmah na vratima izdaje naloge građanima da stave masku i prska ih sa hemijskim sredstvima, odnosno da im ne dozvoli ulazak, ukoliko ne prihvate diskriminatorske metode.
Sve fotografije su načinjene 25.06.2021. što pokazuje da se i dalje ne poštuje odluka Ustavnog suda BIH i da se ne primjenjuje u praksi.
Fotografije su visoke rezolucije i mogu se uvećati pojedini detalji od čega je vidljivo da službenik ima majicu kratkih rukava, karakterističnu za ljetni period a iako je glava djelimično zaklonjena stubom ulaznih vrata, vidljivo je da na donjem dijelu glave, službenik ima bijelu masku, spuštenu na bradu, odnosno ispod usta, što samo pokazuje da ni službenici ne nose te maske sa zadovoljstvom, nego su prisiljeni na to i sami diskriminisani.
Na slici broj 3, (načinjena kao i 4 te 5 po zatvaranju banke) na samim ulaznim vratima, vidljivo je nalijepljeno obavještenje u kome unutar crvenog pravougaonika u vrhu piše "PAŽNJA" a ispod toga su grafički predstavljena dva čovjeka te napisano da je obavezno držati razmak od 2 m.
Ostali detalji se mogu takođe pročitati i na ovoj fotografiji no mnogo jasnije su uočljiviji na slici broj 5 te će uz nju i biti opisani.
Na fotografiji 4, vidljiv je bankomat prijavljenje banke, lijevo od ulaznih vrata, koji se može koristiti 24 sata dnevno na kome građani mogu i moraju tipkati da bi ga koristili i na njemu, kako se vidi nema nikakvih mjera zaštite, iako bi da zaista postoji opasni virus, ovo bilo mjesto direktnog kontakta građana sa jednom istom površinom, preko koje bi se svi morali zaraziti.
I na kraju, na slici broj 5, koja je načinjena iz najveće blizine, prije svega se na desnoj strani pri dnu, vidi da se radi o filijali, odnosno podružnici Ziraat bank u Bijeljini, na adresi Nikole Tesle 8.
Na obaveštenju koje sam pomenuo, vidljive su sa desna na lijevo, crteži, odnosno simboli i natpisi o dezinfekciji obuće, izbjegavanju fizičkog kontakta i dezinfekciji ruku, koji postaju potpuno besmisleni, imajući u vidu bankomat i proceduru korištenja koju sam opisao.
I na kraju, što je za ovu pritužbu ključno a očito za kreatore obavijesti najvažnije jer je postavljeno na prvom mjestu u prvom zelenom krugu, nacrtana je takozvana "zaštitna maska" ispod čega piše citiram : "OBAVEZNO NOŠENJE MASKE".
Dakle, nije korišten izraz kao recimo "preporučeno nošenje maski" nego izričito "obavezno" a odmah iza ulaznih vrata na svega 10 centimetara, nalazi se uniformisani i naoružani službenik, koji prisiljava građane na radnju koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, okarakterisao kao nezakonitu i utvrdio da se radi o kršenju ljudskih prava i sloboda.
Iz priloženih fotografija sa lica mjesta je vidljivo da se vrše radnje opisane u prijavi a koje po svojoj definiciji ne predstavljalju samo krivično djelo "nepoštovanje sudske odluke" nego su i diskriminacija građana te nastavak pokušaja uvođenja takozvane "nove normalnosti" odnosno novog Svjetskog ekonomskog, finansijskog, monetarnog i političkog poretka za šta je kao pomoćno sredstvo izmišljena nepostojeća pandemija i nepostojeći virus a koriste se stvarna hemijska sredstva i elektromagnetni talasi za trovanje stanovništva i izazivanje zdravstvenih tegoba, koje se onda lažno predstavljaju kao zaraza.
Ovo moje mišljenje u prethodnoj rečenici nije uopšte bitno za suštinu krivičnog djela, jer su odluke Ustavnog suda BIH, konačne i obavezujuće i za one koji su nezakonito i neosnovano proglasili vanredno stanje, prije koga je između ostalog u Republici Srpskoj obješen glavni zdravstveno sanitarni inpektor, gospodin Desimir Miljić, koji je bio prepreka za uvođenje ovih fašističkih metoda na teritoriji Republike Srpske.
Što se tiče Tužilaštva BIH, ključna pitanja su :
Da li je natpis na ulaznim vratima banke "OBAVEZNO NOŠENJE MASKE" u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BIH po AP-3683/20 ?
Da li su građani i službenici u tom i mnogim drugim javnim prostorima, primjenom ovakve "obaveze" diskriminisani i da li se imajući u vidu pomenutu odluku, nastavlja sa kršenjem ljudskih prava i sloboda ?
Da li Tužilaštvo BIH u ovakvim okolnostima ima obavezu reagovati po službenoj dužnosti...

PRILOZI

FOTOGRAFIJE : Ziraat bank 01, Ziraat bank 02, Ziraat bank 03, Ziraat bank 04, Ziraat bank 05

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
Zdenkobajo@gmail.com
065831902