srijeda, 20. siječnja 2021.

ZAHTJEV ZA INFORMACIJE POSEBNOM ODJELJENJU RJT

OJTIS i Sud u Sokocu sa morali imati najmanje jednu odluku viših organa da bi radnje koje su preduzimali protiv mojih interesa, prava, zdravlja i života, imale neku zakonsku osnovu a što OJT Glušac, nije ni pomenula niti istraživala. Bez tih rješenja OJTIS i Sud u Sokocu imaju status terorista a tužilac Glušac i kompletno RJTRS je saučesnik u terorističkom napadu što će i ostati u budućnosti ukoliko mi ne budu dostavljene tražene kopije ili ako te odluke ne postoje, bude pokrenut postupak protiv odgovornih za lažiranje nadležnosti...

ZAHTJEV ZA INFORMACIJE POSEBNOM ODJELJENJU RJT

REPUBLIČKO JAVNO TUŽILAŠTVO
POSEBNO ODJELJENJE ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE, ORGANIZOVANOG I NAJTEŽIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA BANJA LUKA
REPUBLIČKI JAVNI TUŽILAC : Dragica Glušac

ZAHTJEV ZA SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Službeni glasnik RS 20/01), od Republičkog tužilaštva Republike Srpske tražim:*

□ obavještenje da li posjeduje traženu informaciju;
□ uvid u dokument koji sadrži traženu informaciju;
□ kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju;
□ dostavljanje kopije dokumenta koji sadrži traženu informaciju.**
                     □ poštom

                     □ elektronskom poštom

                     □ faksom
Ovaj zahtjev se odnosi na sljedeće informacije:

Prema podacima iz dokumenta "Naredba T12 1 KTAO 0001341 20" od 23.12.2020. donesena je odluka "o nesprovođenju istrage" sa obrazloženjem da "ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica učinila prijavljena, niti bilo koje drugo krivično djelo propisano Krivičnim Zakonikom Republike Srpske". S obzirom da službenici Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Osnovnog suda u Sokocu, nemaju nadležnost za postupanje vezano za eventualna krivična djela na području Bijeljine, odnosno nadležni su unutar zone djelovanja Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i da bi mogli postupati u bilo kom predmetu izvan zakonom propisane nadležnosti, moraju dobiti rješenja, odnosno odluke nedređenih RJTRS i Vrhovnog suda Republike Srpske, što je jasno propisano Zakonom o sudovima RS, Zakonom o javnim tužilaštvima i ZKP-u RS.
Inače u suprotnom čine više krivičnih djela uključujući i "Samovlašće", stavovi "(1) Ko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci. (2) Ko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada upotrebom sile ili ozbiljne prijetnje da će napasti na život ili tijelo, ili u sastavu organizovane grupe, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do tri godine." a svako ko im pomaže u izbjegavanju odgovornosti postaje saučesnik u svim povezanim krivičnim djelima.


Stoga zahtjevam da mi, kako je i obeleženo u tabelama, dostavite na lični mejl `Zdenkobajo@gmail.com` skenirane dokumente :

A : 1) Skeniranu kopiju odluke kojom prema zakonu nadređeno i nadležno za prenos nadležnosti na niže organe, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, dodjeljuje u rad Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, predmet u kome je Zdenko Bajo, prijavljen za krivično djelo "Povreda ugleda suda".
2) Skeniranu kopiju odluke kojom prema zakonu nadređeni i nadležan za prenos nadležnosti na niže organe, Vrhovni sud Republike Srpske, dodjeljuje u rad Osnovnom sudu u Sokocu, predmet u kome je protiv Zdenka Baje, podignuta optužnica za krivično djelo "Povreda ugleda suda".
B : 3) Skeniranu kopiju akta "Podnesak broj: T20 0 KTA 0016760 18" od 21.05.2020. godine, (kojim Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz Sarajeva je predmet - moju krivičnu prijavu, dostavilo na nadležnost Republičkom javnom tužilaštvu RS). a navedeno u dokumentu "Naredba T12 1 KTAO 0001341 20" od 23.12.2020.
4) Skeniranu kopiju akta "Republičkog javnog tužilaštvo RS Banja Luka, broj: "TI2 0 KTA 0000880 20" od 02.11.2020. godine, (uz koji je dostavljeni podnesak sa prilozima proslijeđen na nadležno postupanje Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Republičkog javnog tužilaštva) a navedeno u dokumentu "Naredba T12 1 KTAO 0001341 20" od 23.12.2020.

OBRAZLOŽENJE : Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Republičkog javnog tužilaštva je u predmetu "T12 1 KTAO 0001341 20" postupalo, (kako je i navedeno u samoj naredbi) nakon dodjele nadležnosti sa 2 nivoa a OJTIS i Sud u Sokocu sa morali imati najmanje jednu odluku viših organa da bi radnje koje su preduzimali protiv mojih interesa, prava, zdravlja i života, imale neku zakonsku osnovu a što OJT Glušac, nije ni pomenula niti istraživala. Bez tih rješenja OJTIS i Sud u Sokocu imaju status terorista a tužilac Glušac i kompletno RJTRS je saučesnik u terorističkom napadu što će i ostati u budućnosti ukoliko mi ne budu dostavljene tražene kopije ili ako te odluke ne postoje, bude pokrenut postupak protiv odgovornih za lažiranje nadležnosti. O ishodu podnošenja ovog zahtjeva ću nakon 20.01.2021. obavjestiti Tužilaštvo BIH, kao dopunu krivičnih prijava za terorizam i druga krivična djela.
(Navesti što precizniji opis informacije koja se traži, kao i druge podatke koji olakšavaju pronalaženje informacije.)

U Bijeljini
04.01.2021. godine

Podnosilac zahtjeva : Bajo Zdenko
Adresa : Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

Drugi podaci za kontakt : Zdenkobajo@gmail.com
Potpis :
Zdenko Bajo