petak, 24. kolovoza 2018.

UTVRĐENJE ZA POVREDE PRAVA ZBOG MONTIRANE OPTUŽNICE

Poznate su metode tužene Republike Srpske pri obračunu sa svima koji ometaju njene mafijaške poslove. Milana Vukelića su raznijeli eksplozivom što sam više puta isticao a potom se prešlo na likvidacije otrovima. Čedomir Knežević, poznat kao vođa štrajka željezničara pronađen je mrtav na dan kada je imao zakazano ročište po svojoj tužbi protiv Republike Srpske o čemu je oko 20 dana ranije obavjestio udruženje građana "POKRET TREĆI BLOK". Prema Davidu Dragičeviću, (učestvovao aktivno u protestima: "PRAVDA ZA JOVANA I NIKOLU") iz Banjaluke, Republika Srpska je tajno provodila posebne istražne radnje kao i prema meni i kako se sada zna podigla optužnicu 28.02.2018. a isti je presretan 18.03.2016. što je samo 6 dana poslije ovog događaja, te je mučen i ubijen pa bačen u kanal...

OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI


Predmet:
TUŽBA
Tužilac:
ZDENKO BAJO
MAJKE JEVROSIME 20 / 76300 BIJELJINA
Tuženi:
REPUBLIKA SRPSKA
Pravobranilaštvo RS, Vuka Karadžića broj 4, 78000 Banja Luka
Vrijednost spora:
0 KM

UTVRĐENJE ZA POVREDE PRAVA ZBOG MONTIRANE OPTUŽNICE

1. OSNOV ZA NADLEZNOST SUDA
Stvarna nadležnost osnovnih sudova (član 30) ZOSRS
2) U građanskim predmetima da u prvom stepenu sudi (a) u svim građanskim sporovima
Osnov za mjesnu nadležnost suda, b) Izberiva mjesna nadležnost
Nadležnost u sporovima za naknadu štete (Član 32)
(1) Za suđenje u sporovima o vanugovornoj odgovornosti za štetu, osim suda opšte mjesne nadležnosti, nadležan je i sud na čijem je području štetna radnja počinjena ili sud na čijem je području štetna posljedica nastupila.

2. ODREĐEN ZAHTJEV U POGLEDU GLAVNE STVARI I SPOREDNIH TRAŽENJA (TUŽBENI ZAHTJEV)
Predlažem da Sud ukoliko se ispune uslovi iz člana 182. Zakona o parničnom postupku, donese presudu zbog propuštanja a u suprotnom da izvrši uvid u materijalne dokaze, u svojstvu parničnih stranaka sasluša predložene svjedoke, po potrebi izvede i druge dokaze i sasluša druge svjedoke, a da potom donese sljedeću:
PRESUDU
1) Osnovni sud u Bijeljini utvrdio je da je tužena Republika Srpska dana 12.03.2018. povrijedila prava tužitelja Zdenka Baje garantovana Ustavom RS u članovima 12, 15, 16, 18, 21, 48, Ustavom BIH, član 2 "Ljudska prava i temeljne slobode" stav 3, tačke "D" i "E" te stav 4 "Nediskriminacija" nezakonitim lišenjem slobode, ugrozivši mu i zdravlje i život, bez uručivanja pismene naredbe, držanjem i transportovanjem od oko 6 časova na relaciji Bijeljina - Sokolac - Bijeljina, u zaključanom dijelu, (bukvalno limenom sanduku) automobila, kršeći ZOS RS, ZKP-u, sve zasnovano na dokumentu "RJT za OTIS po T12 0 KTA 0000398 15 od 01.06.2015." koji nema nikakve veze sa pokrenutim radnjama po T17 0 KT 0006630 15 i 89 0 K 058509 17 KPS, za povredu ugleda suda.
OPIS POVRIJEĐENIH PRAVA GARANTOVANIH USTAVIMA RS I BIH
Član 12 Ustava RS: "Sloboda i lična bezbjednost čovjeka su nepovrijedivi. Nikome se ne može oduzeti ili ograničiti sloboda, osim u slučajevima i po postupku koji su utvrđeni zakonom.", član 15. Ustava RS: "Nezakonito lišavanje slobode je kažnjivo." član 16. Ustava RS: "Svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava u postupku pred sudom i drugim državnim organom i organizacijom.", član 18. Ustava RS: "Licu optuženom za krivično djelo jamči se pravedno suđenje.", član 21. Ustava RS: "Gradjani se mogu slobodno kretati, nastanjivati i boraviti na teritoriji Republike, slobodno napuštati tu teritoriju i na nju se slobodno vraćati., član 48. Ustava RS: "Prava i slobode zajamačeni ovim ustavom ne mogu se oduzeti ni ograničiti."
Ustav BIH, Član 2. Ljudska prava i temeljne slobode, stav 3, tačke (d) Prava na slobodu i sigurnost licnosti, (e) Pravo na posteno sudjenje u gradjanskim i krivicnim predmetima, te druga prava u svezi s krivicnim postupcima, i tačke (4) Nediskriminacija. Uzivanje prava i sloboda iz ovoga clanka ili medjunarodnih sporazuma popisanih u Dodatku I ovoga Ustava osigurava se svim osobama u Bosni i Hercegovini, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi poput spola, rase, boje koze, jezika, vjere, politickog ili drugog misljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, pripadnosti nacionalnoj manjini, imovine, rodjenja ili drugog statusa.

3. ČINJENICE NA KOJIMA TUŽILAC ZASNIVA TUŽBENI ZAHTJEV i 4. DOKAZI KOJIMA SE UTVRĐUJU OVE ČINJENICE
Dana 12.03.2018. imao sam u 9 sati ujutro, zakazan razgovor u CJB Bijeljina, vezano za moje zahtjeve po pravima iz Ustava i zakona o slobodi pristupa informacijama, prilog "Zahtjev za informacije od 29.01.2018.". Razgovor je zakazan 3 dana ranije a neke od tema su bile prikrivanje materijalnog dokaza ubistva, dječjeg ruksaka od strane osoba iz policije, tužilaštva i suda.
Tokom povratka kući na ulicama grada me je presrela patrola sudske policije od 3 naoružana pripadnika i lišila slobode pod izgovorom da o tome imaju pismenu naredbu.
Znajući od ranije, da postoji postupak protiv mene za "povredu ugleda suda" i očekujući to presretanje, pošto sam bio svjestan da me prate godinama i ne želeći ugroziti sigurnost prolaznika, mirno sam prihvatio da krenem sa njima, pošto sam osobe od ranije poznavao.
U Sokolac sam transportovan u zadnjem djelu službenog putničkog vozila, zaključan praktično u limenom sanduku bez prozora i bez mogućnosti izlaska u slučaju opasnosti.
Osim što su uslovi neprikladni i opasni po zdravlje, što se manifestovalo povraćanjem nekoliko puta, jasna je opasnost da u eventualnom slučaju slijetanja u neku rijeku osoba zaključana u zadnjim dijelu automobila nema nikakvih šansi da preživi.
No tokom puta čuo sam da sudska policija uopšte nema pismenu naredbu te mi je nije ni uručila iako je to obaveza ODMAH prema zakonu.
Naredba je napisana tek kad smo stigli u sud u Sokocu i to mi je uručeno desetak minuta kasnije pošto smo sudski policajac Jovašević Vjekoslav ja sačekali u hodniku dok je drugi sudski policajac Goran Maksimović ušao u kancelariju predsjednika suda gdje se otkucala ta naredba i tek potom mi je predata što se vidi i na datumu u gornjem desnom uglu "Naredba za dovođenje po 89 0 K 058509 17 KPS".
Druga bitna činjenica je da se u naredbi pominje pojam "dovođenje" a ne "lišavanje slobode" dok je u zakonu precizirano da se sila može upotrijebiti samo ako se osumnjičeni suprostavi službenim licima, ZKP-u, član "Naredba za dovođenje" stavovi "(4) Naredba za dovođenje izdaje se pismeno. Naredba sadrži: ime i prezime optuženog koji se ima dovesti, naziv krivičnog djela koje mu se stavlja na teret uz navođenje, odredbe Krivičnog zakona, razlog zbog koga se naređuje dovođenje, službeni pečat i potpis sudije koji naređuje dovođenje. (5) Lice kome je povjereno izvršenje naredbe predaje naredbu osumnjičenom, odnosno optuženom i poziva ga da s njim pođe. Ako osumnjičeni, odnosno optuženi to odbije, dovešće ga prinudno...
Prema tome, tužena Republika Srpska je morala odmah da mi uruči naredbu a nije me nikako smjela transportovati zaključanog u limenom sanduku nego na isti način sa istim obimom slobode koji su imali i policijski službenici.
Poslije svega, uveden sam u kancelariju predsjednika suda Luke Borovčanina sa ciljem da se izjasnim o navodnoj krivici. Rekao sam da se ne želim izjašnjavati sve dok ne budem doveden u ravnopravan položaj sa drugom stranom u skladu sa zakonom, na mnogo važnije od svega je da taj događaj nije tonski sniman i što je falsifikovano činjenično stanje.
Od više lažnih prikaza događaja ističem činjenicu da je u tom predmetu postupajuća tužilac, bila Jovana Tomaš, (Poziv na saslušanje T17 0 KT 0006630 15 od 22.06.2017.) a prema objašnjenju sudije Borovčanin Luke ista je na bolovanju.
No pravo iznenađenje nastalo je kasnije kada sam pročitao "Zapisnik o izjašnjenju po 89 0 K 058509 17 KPS" koji mi je uručen a u kome stoji da je navodno tom događaju prisustvovao potpuno drugi tužilac Stanko Nuić i još se lažno piše kako je isti nešto izjavio u zapisnik.
Da taj montirani postupak i nije najgore od svega, dokaz je dopis "RJT za OTIS po T12 0 KTA 0000398 15 od 01.06.2015." koji prilažem a na kome su pripadnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Osnovni sud u Sokocu opravdavali svoju nadležnost za taj slučaj.
Ovaj dokaz sam dobio uz dokument IT - 7-18 od 04.04.2018.
Ja sam naime još u julu prošle godine pismeno zahtjevao od Okružnog tužilaštva u istočnom Sarajevu da mi dostavi kopiju rješenja o njihovoj nadležnosti, (Zahtjev za informacije za OTIS od 27.06.2017. nema pečata jer je poslat poštom), što isti nisu učinili i tek nedavno poslije zahtjeva Republičkom tužilaštvu, dobio sam kopiju tog dopisa iz koga se vidi da se on uopšte ne odnosi na bilo kakvu prijavu protiv mene nego se radi o odluci po mojoj prijavi protiv više lica zbog falsifikovanja. Jasno je da mi taj dokument tužena RS nije htjela dostaviti jer bih još u julu 2017-te razotkrio kakav je kriminal u pitanju i spriječio podizanje optužnice i pokretanje postupka pred sudom, kao i zaustavio "POSEBNE ISTRAŽNE RADNJE" i plaćene ubice koje su slate sa zadatkom da me na prevaru odvuku negdje na gubilište ili da mi na neki drugi način nanesu štetu.
Imena nisu navedena nego samo funkcije a radi se o sudiji Đurić Dragoljubu koji je omogućio trećim licima da kopiraju rješenje njegovog predmeta i udare lažni pečat pravosnažnosti što je potom dijelio načelnik sudske policije Danko Borovčanin.
Pomenuti falsifikat rješenja je podmetnuo Radujko Milan u mojoj tužbi za utvrđivanje diskriminacije a kada sam to razotkrio isti su pokušali ukloniti potpuno iz pravnog prometa sudija Vakičić Željka i Radujko Milan, no kopija je ostala kod mene.
Potom se ovom organizovanom kriminalu priključila sudija Sekulić Cvijeta, koja je ignorisala moj zahtjev da se taj predmet uvrsti u dokaze a u međuvremenu omogućila da se taj spis uništi iako sam ranije podnio krivičnu prijavu po tome.
Ovde je dakle, tužena Republika Srpska, bezočno manipulisala dokumentacijom i zloupotrijebila osobe na funkcijama tako što su podigli i potvrdili optužnicu protiv mene pred nenadležnim tužilaštvom i sudom a kao izgovor za to naveli dopis koji nema nikakve veze sa krivičnom djelom za koji su me optužili.
Ova bezočna manipulacija je izvršena sa ciljem da se legalizuju posebne istražne radnje i da mi se šalju plaćene ubice i agenti tužene koji su pokušavali da me odvuku na nepoznatu lokaciju i likvidiraju a dokaz za to se nalazi i na disku koji sam priložio u predmet 89 0 K 058509 17 KPS, na audio snimku u kome me poslata osoba uporno ubjeđuje da krenem sa njom. O tome sam čak pismeno poslao "Obavjest po predmetu T17 0 KT 0006630 15." u OJT Istočno Sarajevo.
Poznate su metode tužene Republike Srpske pri obračunu sa svima koji ometaju njene mafijaške poslove.
Milana Vukelića su raznijeli eksplozivom što sam više puta isticao a potom se prešlo na likvidacije otrovima.
Čedomir Knežević, poznat kao vođa štrajka željezničara pronađen je mrtav na dan kada je imao zakazano ročište po svojoj tužbi protiv Republike Srpske o čemu je oko 20 dana ranije obavjestio udruženje građana "POKRET TREĆI BLOK".
Prema Davidu Dragičeviću, (učestvovao aktivno u protestima: "PRAVDA ZA JOVANA I NIKOLU") iz Banjaluke, Republika Srpska je tajno provodila posebne istražne radnje kao i prema meni i kako se sada zna podigla optužnicu 28.02.2018. a isti je presretan 18.03.2016. što je samo 6 dana poslije ovog događaja, te je mučen i ubijen pa bačen u kanal.
Zajedničko za nas, (i mnoge druge) je to što smo se suprotstavili gestapovsko mafijaškim metodama, kriminalaca iz fašističkog režima RS na čelu sa tiraninom i diktatorom, šefom mafije dodik miloradom, koji je izdao javni nalog, (prilog "Crna knjiga") svima da se bore protiv ovakvih kao što smo Čedomir, David, ja ITD...
Da nisam bio oprezan i da sam otišao sa plaćenicima tužene i njenim saučesnicima iz kriminalnih krugova već bi odavno bio pod zemljom.
Prema stanju u spisu i ovim dokazima jasno je, da sam se odazvao pozivu na glavno ročište u Sokolac, tek tada bi mi bio uručen ovaj dokument, (RJT za OTIS po T12 0 KTA 0000398 15 od 01.06.2015.) i naravno postupak bi se morao obustaviti a znajući metode tužene RS, po izlasku bi me presrela grupa "humanitaraca" iz "Srbske časti" ili "Ravnogorskog četničkog pokreta" sa kojom bih se potukao, opljačkao neku kuću i na kraju skočio u Drinu.
To je scenario koji sada primjenjuje Republika Srpska pripremivši ga u zvaničnim dokumentima u kojima je mene više puta opisivala kao psihički poremećenu osobu preko sudske policije pod komandom Borovčanin Danka a igrom slučaja je predsjednik suda u Sokocu Borovčanin Luka.
Ali naravno ove gestapovske metode tužene, nisu tema tužbenog zahtjeva, niti ću ih dokazivati, nego isključivo bezočno kršenje prava i sloboda, brutalnim mahinacijama i zloupotrebom položaja, osoba koje su navodno postupale u ime RS.
Dopis OJT Bijeljina za RJT po T14 0 KT 0014420 15 od 07.05.2015. pokazuje da je u ovoj mahinaciji izvorno učestvovao i Radujko Milan, (postupao u predmetu po kome je dostavljen akt - prijava protiv mene. Presuda 80 0 P 057426 15 Gž - dopis, pokazuje da su sudija Vakičić Željka i Radujko Milan zadržavali postupanje po mojoj žalbi povodom koje je pokrenut krivični postupak protiv mene, pune 3 godine. S obzirom da je Radujko Milan, saučesnik u krivičnom djelu - pustio u pravni promet FALSIFIKAT SUDSKOG RJEŠENJA, potom pokušao da ga uništi i kao i dokaze o tome, potom učestvovao u iniciranju krivičnog postupka protiv mene, smatram da isti ne može postupati službeno u ovom postupku u ime tužene RS.
Osim priloženih dokaza, predlažem da se izvrši uvid u predmete T17 0 KT 0006630 15 i 89 0 K 058509 17 KPS te o ovom događaju saslušaju pripadnici sudske policije Jovašević Vjekoslav, Goran Maksimović i Borovčanin Danko, okružni tužioci OJT Istočno Sarajevo, Jovana Tomaš i Stanko Nuić te predsjednik suda u Sokocu Borovčanin Luka.
5. NAZNAČENJE VRIJEDNOSTI SPORA
0 KM - TUŽBA ZA UTVRĐENJE
6. PRAVNI OSNOV TUŽBENOG ZAHTJEVA
Pravni osnov je u Zakonu o zabrani diskriminacije, ZOO i odredbama Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava!
7. OBAVEZNI PODACI U SKLADU SA CLANOM 334
Ova Tužba je rađena u 2 primjerka, (za Sud, te za tuženu). Adresa zastupnika tužene je kako sam ustanovio na zvaničnom sajtu Pravobranilaštva RS, Vuka Karadžića broj 4, 78000 Banja Luka, a postoji i ured u Bijeljini na istoj adresi kao i Sud, Vuka Karadžića 3, 76300 Bijeljina, dok je moja adresa navedane na početku i kraju tužbe...
Predlažem da sud donese odluku o oslobađanju od takse i troškova postupka s obzirom da je više puta utvrđeno da ispunjavam uslove a može se izvršiti uvid u predmete Mal 080317 16 Mal i 80 0 P 077873 16 P odnosno po službenoj dužnosti u skladu sa ZOST-a pribaviti potrebna dokumentacija ukoliko se sumnja u osnovanost prijedloga.

PRILOZI

Zahtjev za informacije od 29.01.2018.
Naredba za dovođenje po 89 0 K 058509 17 KPS
Poziv na saslušanje T17 0 KT 0006630 15 od 22.06.2017.
Zapisnik o izjašnjenju po 89 0 K 058509 17 KPS
RJT za OTIS po T12 0 KTA 0000398 15 od 01.06.2015.
IT - 7-18 od 04.04.2018.

Zahtjev za informacije za OTIS od 27.06.2017.
Obavjest po predmetu T17 0 KT 0006630 15.
Dopis OJT Bijeljina za RJT po T14 0 KT 0014420 15 od 07.05.2015.
Presuda 80 0 P 057426 15 Gž - dopis
Crna knjiga

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902