ponedjeljak, 15. veljače 2021.

KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA ORGANIZOVANIM LAŽIRANJEM PANDEMIJE

Ukoliko bi bilo koji organ, pokušao nasilno u budućnosti, sprovoditi ove terorističke mjere, svaki građanin se ima pravo pozvati na ovu odluku Ustavnog suda, ukoliko zna za nju, pa ako bi uprkos svemu dolazilo i do nekih postupaka i eventualnog kažnjavanja građana, svako bi mogao poslati apelaciju, Ustavnom sudu BIH i pozvati se samo na donesenu odluku "AP-3683/20" od 22. decembra 2020. godine. Ne vjerujem da bi bilo koji častan i odgovoran profesionalac uradio tako nešto ali hipotetički ako bi se tako nešto desilo to ne bi bio samo osnov za prihvatanje svih eventualnih apelacija, nego i za disciplinske prekršaje pa čak i krivičnu odgovornost svih onih, koji bi se eventualno usudili nepoštovati odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujući za sve javne organe na teritoriji zemlje...
UPUĆUJE SE : VLADI REPUBLIKE SRPSKE, VRHOVNOM SUDU REPUBLIKE SRPSKE, REPUBLIČKOM JAVNOM TUŽILAŠTVU, OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI, OKRUŽNOM SUDU U BIJELJINI, MUP-U REPUBLIKE SRPSKE, SUDSKOJ POLICIJE REPUBLIKE SRTPSKE, VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH I GRAĐANIMA PUTEM INTERNETA.

KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA ORGANIZOVANIM LAŽIRANJEM PANDEMIJE

Prije 30 dana, (120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine) Ustavni sud Bosne i Hercegovine, rješavajući Apelaciju AP-3683/20, donio je odluku da su naredbe takozvanih "kriznih štabova" o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja nezakonite, odnosno predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom.
To bi bio u najkraćem, sažetak odluke Ustavnog suda BIH, koju prilažem u kompletnom obimu kao pdf fajl "AP-3683/20" a u nastavku citiram najznačajnije djelove iz te odluke.
"Na osnovu člana 72. stav (4) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nalaže se Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ove Odluke, preduzmu aktivnosti i usklade svoje djelovanje sa standardima iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Predmet broj: AP-3683/20, Odluka o dopustivosti i meritumu Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te standardima iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kako su navedeni u ovoj Odluci. Na osnovu člana 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nalaže se Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da, u narednom roku od 15 dana od isteka roka iz stava 3. dispozitiva ove odluke, obavijeste Ustavni sud Bosne i Hercegovine o provođenju naloga iz stava 3. dispozitiva ove odluke. Odluku objaviti u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, “Službenom glasniku Republike Srpske” i u „Službenom glasniku Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine“.
Zaključak
Ustavni sud je zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno Naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.
Prema članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Ova odluka je privukla veliku pažnju javnosti i opisivana je u više medija a prilažem članak "Ustavni sud presudio da su policijski sat i nošenje maske kršenje ljudskih prava" u kome se to i vidi.
Neke odluke Ustavnog suda, mogu se odnositi samo na konkretan slučaj no u ovom primjeru se radi o pravima garantovanim Ustavom a koja važe na kompletnoj teritoriji Bosne i Hercegovine što znači da donesenu odluku moraju poštovati i sprovoditi svi organi Bosne i Hercegovine, uključujući i Republiku Srpsku, inače će smišljeno kršiti garantovana ljudska prava i slobode a što se inače, konstantno i planski čini.
Teoretski, ukoliko bi bilo koji organ, pokušao nasilno u budućnosti, sprovoditi ove terorističke mjere, svaki građanin se ima pravo pozvati na ovu odluku Ustavnog suda, ukoliko zna za nju, pa ako bi uprkos svemu dolazilo i do nekih postupaka i eventualnog kažnjavanja građana, svako bi mogao poslati apelaciju, Ustavnom sudu BIH i pozvati se samo na donesenu odluku "AP-3683/20" od 22. decembra 2020. godine.
Ne vjerujem da bi bilo koji častan i odgovoran profesionalac uradio tako nešto ali hipotetički ako bi se tako nešto desilo to ne bi bio samo osnov za prihvatanje svih eventualnih apelacija, nego i za disciplinske prekršaje pa čak i krivičnu odgovornost svih onih, koji bi se eventualno usudili nepoštovati odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujući za sve javne organe na teritoriji zemlje.
Ustavni sud nalaže državnim organima da usklade svoje djelovanje sa njihovom odlukom i to se mora poštovati na cjeloj teritoriji BIH jer su i prava garantovana Ustavom ista za sve građane.
Neke osobe, među kojima i ja smo skoro od početka ukazivali da se radi o lažnoj pandemiji dirigovanoj na svjetskom nivou od strane internacionalne mafije odgovorne za konstantne "kontrolisane" ratove pa i one svjetske a lokalni izvršioci radova su njihove sluge, dovedene na vlast kao "dašci vjetra" ili na drugi način podobni da bi sproveli globalne planove preuređenja svijeta.
I ako se neko nije slagao sa ovakvim viđenjem pa se ne slaže ni sada to je njegovo legitimno pravo ali u situaciji kada postoji već 30 dana donesena odluka Ustavnog suda da je nametanje nošenja maski i ograničavanje kretanja nezakonito i predstavlja kršenje ljudskih prava, potpuno je apsurdno pa i suludo a sasvim sigurno protivzakonito da na svakom ulazu u neku zgradu, posebno javnih službi stoje i dalje natpisi da je korištenje maski obavezno. Jasno je da su se pojedini moćnici "snašli" da profitiraju i u ovakvim uslovima, na respiratorima, pokretnom šatoru pa i prodaji maski i ne odgovara im da im ostanu neprodate i izmakne već viđeni profit ali odluke Ustavnog suda se moraju poštovati iako je nekima "crna knjiga" i usmeni nalozi mafije iznad zakona i ustava.
Oko mjesec dana ranije, konkretno 10. novembra 2020. Ustavni sud BIH je donio odluku po mojoj Apelaciji i naložio da se po toj odluci hitno postupi "Odluka po AP 1031-19" što je i učinjeno te je Okružni sud u Bijeljini, (Rješenje 80 0 Pr 092159 20 Pžp 2 od 29.12.2020.) odmah reagovao i doneo odgovarajuću odluku, koju neću naravno sada komentarisati, kao ni moju apelaciju jer nije tema dopisa, nego je poenta u obavezi poštovanja i sprovođenja svake odluke te su svi javni organi obavezni da svoj rad usklade sa odlukom Ustavnog suda po AP-3683/20 od 22.12.2020.
Oni koji me poznaju, znaju i to da mi nije potrebna ničija odluka, ni dopuštenje nekog policajca, službenika javnog organa, pa ni Ustavnog suda da bih znao i zahtjevao poštovanje garantovanih prava, te stoga ovaj dopis i ne pišem zbog sebe, nego zbog drugih građana ali i brojnih službenika, koji su prisiljeni podnositi teror lokalnih pripadnika internacionalne mafije, (Plenkovića, Vučića, Čovića, Izetbegovića, Dodika itd) i nositi maske satima, ugrožavajući tako svoje zdravlje i živote.
Ova tema je izuzetno obimna ali ne želim da nepotrebno usložnjavam ovaj dopis jer je prioritet donesena odluka i zaštita prava građana pa i života jer razvoj bakterija na maskama posebno u zimskim uslovima, predstavlja veliku opasnost i rizik da pređu u nos te pluća i na taj način izazovu upale i smrt, što dobro plaćeni farmako lobisti smišljeno uopšte ne pominju kao nuspojavu korištenja maski. Stoga skrećem pažnju svim odgovornima, počev od Vlade Republike Srpske pa do svih javnih organa, svakog pojedinačnog javnog objekta da imaju u vidu donesenu odluku Ustavnog suda i preduzmu hitne mjere da se njihov rad dovede u okvire zakona i Ustava a vezano za pomenutu odluku...

PRILOZI

120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine
AP-3683/20
Ustavni sud presudio da su policijski sat i nošenje maske kršenje ljudskih prava
Odluka po AP 1031/19

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
Zdenkobajo@gmail.com
065831902