ponedjeljak, 30. travnja 2018.

ZAŠTO JE OPTUŽNICA PROTIV UBIJENOG OSUMNJIČENOG TOLIKO ZNAČAJNA I GRAĐANIMA I ZLOČINCIMA

Neće biti teško ustanoviti ko su policijski službenici koji su nadzirali Davida Dragičevića danima i koji su konkretno bili na zadatku onog dana kada je ubijen.
Tako će se stići i do onih koji su ga mučili i ubili a onda i do nalogodavaca ovog monstruoznog zločina i zločinačkog pokušaja prikrivanja ubistva.


ZAŠTO JE OPTUŽNICA PROTIV UBIJENOG OSUMNJIČENOG TOLIKO ZNAČAJNA I GRAĐANIMA I ZLOČINCIMA

Nedavno je Okružno tužilaštvo u Banjaluci, podiglo optužnicu protiv preminule osobe i dostavilo je sudu na potvrdu.
Ništa neobično u zemlji gdje se zakoni i prava brutalno gaze a kriminal i korupcija su duboko ukorijenjeni u svim sferama vlasti.
Ja sam prvi, već odavno okarakterisao tužilaštvo kao mafijaški servis a potom i kao zločinačku fašističku organizaciju i to sve argumentovano a poslije toliko vremena i organizovanog prikrivanja zločinag danas su i mnogi drugi progledali.
Ali za ovako relativno banalan propust, reakcije su izuzetno oštre - recimo opis najpoznatijeg blogera na Balkanu, Slobodana Vasković a koji je upotrijebio izraz "monstrumi iz tužilaštva".
Gospodin Vasković, godinama ima veoma velik broj izvora informacija i nesumljivo je razotkrio najviše afera i mnoge argumentovano obrazložio ali u ovom slučaju je napravio ozbiljan previd.
Na dijelu optužnice koji se vidi može se uočiti datum 28.02.2018. i prema važećem zakonu poslije smrti osumnjičenog sve radnje se moraju obustaviti pa tako zaista ova optužnica nije trebala ni da se šalje u osnovni sud.
Pošto je ipak poslata, to se sada karakteriše kao monstruozni čin, ravan skoro ratnom zločinu, dok se opravdava postupanje sudije koji je gle čuda, sačinio neku zabilješku i tražio od tužioca da povuče optužnicu.
Ali zakon o krivičnom postupku obavezuje i sudije a ne samo okružne tužioce pa u ovom slučaju sudija nije imao šta da se dopisuje sa tužiocem, nego je morao primijeniti zakon i vrati optužnicu bez odlaganja, citiram član "Odlučivanje o optužnici":
(1) Odmah po prijemu optužnice sudija za prethodno saslušanje će ispitati da li je sud nadležan, da li postoje okolnosti iz člana 224. stav 1. tačka g) ovog zakona, te da li je optužnica propisno sastavljena u skladu sa članom 234. ovog zakona. Ukoliko sud nađe da optužnica nije propisno sastavljena, postupit će u skladu sa članom 79. st. 3. i 4. ovog zakona.
(2) Sudija za prethodno saslušanje može potvrditi ili odbiti sve ili pojedine tačke optužnice u roku od osam dana, a u složenim predmetima u roku od 15 dana od dana prijema optužnice. Ukoliko odbije sve ili pojedine tačke optužnice, sudija za prethodno saslušanje donosi rješenje koje se dostavlja tužiocu. Protiv ovog rješenja žalba se podnosi u roku od 24 časa. O žalbi odlučuje vijeće iz člana 24. stav 5. ovog zakona u roku od 72 časa.
(3) Prilikom potvrđivanja optužnice, sudija za prethodno saslušanje proučava svaku tačku optužnice i dokaze koje mu jedostavio tužilac da bi utvrdio postojanje osnovane sumnje.
(4) Pošto se potvrde pojedine ili sve tačke optužnice, osumnjičeni dobija status optuženog. Sudija za prethodno saslušanje dostavlja optužnicu optuženom i njegovom braniocu.
(5) Sudija za prethodno saslušanje dostaviće optužnicu optuženom koji je na slobodi bez odgađanja, a ako se nalazi u pritvoru u roku od 24 časa nakon potvrđivanja optužnice. Sudija za prethodno saslušanje obavijestiće optuženog da u roku od 15 dana od dana dostavljanja optužnice ima pravo na podnošenje prethodnih prigovora, da će ročište o izjašnjenju o krivici biti zakazano odmah nakon donošenja odluke o prethodnim prigovorima, odnosno po isteku roka za ulaganje prethodnih prigovora, te da može navesti prijedloge dokaza koje namjerava izvesti na glavnom pretresu.
(6) Nakon odbijanja svih ili pojedinih tačaka u optužnici, tužilac može podnijeti novu ili izmijenjenu optužnicu koja će biti zasnovana na novim dokazima. Nova, odnosno izmijenjena optužnica podnosi se na potvrđivanje.

Na prvi pogled, kako je to predstavljeno, postupak tužioca je monstruozan, dok sudija, kao pokazuje neku humanost ali postoje činjenice u pozadini o kojima se nije vodilo računa.
Podsjetit ću sada na konferenciju za štampu koju je organizovala policija i preskočiti sve one laži koje su izrekli te samo skrenuti pažnju da uopšte nisu pomenuli činjenicu da je David Dragičević bio pod istragom.
Tužilaštvo je poslije objelodanjivanja činjenice o postojanju optužnice otkrilo i to da su sprovođene istražne radnje i to vrlo vjerovatno "posebne istražne radnje" koje obuhvataju praćenje, nadzor i tehničko snimanje prostorija i komunikacija, prekrivene istražitelje, informatore i slično.
Čak i da nisu korištene sve opcije vezano za "posebne istražne radnje" sada je nesumnjivo da je David Dragičević praćen od strane policije.
Jedino što ostaje nejasno je to da li je u ovom predmetu, osumnjičeni David Dragičević ikada pozvan na saslušanje pred tužioca ili bar da se izjasni pred MUP-om.
Čak i da jeste saslušavan, policija će nastaviti da nadzire osumnjičenog, prati ga i moguće pretresa prilikom presretanja a posebno ako uopšte nije saslušavan, obavezno je prema zakonu to učiniti, prije podizanja optužnice.
Kako god, jasno je da su policajci u civilu pratili Davida Dragičevića i moguće dobili nalog da ga privedu na izjašnjenje o krivici ili je neko odlučio samovoljno da dobije dodatno priznanje ili izvuče informacije koje ga zanimaju.
Prema svim podacima dostupnim javnosti, David Dragičević je presretnut, pretučen te utopljen a sve to je pokušala da prikrije policija ili zato što su lično umiješani ili štite nekoga bliskog režimu.
Policija dakle nije htjela saopštiti javnosti da je preminuli bio pod istragom i praćen i to je trebalo ostati tajna.
Da Tužilaštvo nije poslalo optužnicu u sud tako bi i bilo i niko u ovoj zemlji, pri tome mislim na građane, ne bi znao za istražne radnje, ni činjenicu da je policija smišljeno nadzirala osumnjičenog.
Slanjem optužnice, postupajući tužilac jeste prekršio zakon ali je učinio nešto mnogo važnije - obavijestio je javnost o prijavi, o istrazi i o činjenici da je osumnjičeni prije ubistva, danima, mjesecima i u vrijeme ubistva te noći bio praćen od strane policije.
Oni koji su ga pratili, oni koji su ga presreli, koji su ga mučili i na kraju ubili, ne žele da se te činjenice razotkriju.
Podsjetit ću sada na još jedan bitan detalj koji jeste privukao pažnju ali ga niko još nije povezao sa ovom optužnicom.
U svim medijima je objavljeno da je više osoba iz tužilaštva odnosno visokog sudskog i tužilačkog vijeća dobilo prijeteće poruke na službeni mejl sa identičnom porukom citiran "BIĆEŠ UBIJEN".
Poruke su poslate 30.03.2018. odnosno istog dana kada je optužnica stigla u osnovni sud.
Detalji o podizanju optužnica i dostavljanju u sud, jesu tajna za 99% stanovnika ali nisu za mrežu kriminalne organizacije koja je instalirana unutar sistema.
Onima koji su učestvovali u istražnim radnjama i koji su željeli to prikriti bilo je jasno kakvu opasnost po njih bi izazvalo objavljivanje optužnice, šta bi značilo kada bi građani bili obaviješteni da su neki pripadnici policije mjesecima pratili Davida Dragičevića.
Oni su to naravno htjeli spriječiti a i sudija koji je primio optužnicu je prekršio zakon sačinjavajući zabilješku umjesto da optužnicu vrati.
U ovom trenutku ne može se sa sigurnošću tvrditi zašto sudija to nije učinio, da li je htio prikriti postojanje istražnih radnji prema ubijenom ili je pomogao da se to razotkrije.
U svakom slučaju potpuno je jasno da je policija pokušala sakriti činjenice o istražnim radnjama i slučaj na brzinu proglasiti za samoubistvo a podizanjem optužnice i slanjem u sud, okružni tužilac je to spriječio i sada cijela nacija zna istinu.
Neće biti teško ustanoviti ko su policijski službenici koji su nadzirali Davida Dragičevića danima i koji su konkretno bili na zadatku onog dana kada je ubijen.
Tako će se stići i do onih koji su ga mučili i ubili a onda i do nalogodavaca ovog monstruoznog zločina i zločinačkog pokušaja prikrivanja ubistva.
NARAVNO, SA OVIM MINISTROM, OVOM VLADOM, OVIM PREDSJEDNIKOM, OVIM MAFIJAŠKIM REŽIMOM, TO NEĆE BITI MOGUĆE JER SU UMJEŠANI I U MNOGE DRUGE ZLOČINE I PLJAČKE, KOJE PRIKRIVAJU GODINAMA, GESTAPOVSKIM METODAMA...
Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902